Visie

Standaard 1

De Pabo HR leidt de student op tot een leerkracht die inzicht heeft in de ontwikkeling van het kind in de grootstedelijke context en die vakinhoudelijk, didactisch en pedagogisch goed is onderlegd om doelgericht te werken aan de ontwikkeling van elk kind. Deze leerkracht is pragmatisch, resultaatgericht, kritisch en open in de communicatie. Hij werkt op adequate wijze samen met een diversiteit aan leerlingen, ouders, collega’s en de schoolomgeving.

Hij werkt planmatig aan de eigen professionele identiteit en is in staat een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en innovatie van het onderwijs. Wij richten ons met de opleiding op de drie -onderling verbonden- kernopgaven van het onderwijs: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. We gaan uit van de groei en professionele ontwikkeling van de student.

Kwalificatie

Bij ‘kwalificatie’ gaat het om het aanleren van kennis, vaardig-heden en houdingen die nodig zijn om als leerkracht te functioneren (Biesta, 2012). Studenten worden opgeleid tot beroepsprofessionals die kwalitatief goed onderwijs verzorgen, oog hebben voor de ontwikkeling en kwaliteiten van alle leerlingen, onderdeel zijn van een team, onderzoekend handelen en bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van het onderwijs.

Socialisatie

‘Socialisatie’ wil zeggen dat we studenten deel laten worden van en zich laten verhouden tot tradities en praktijken in het onderwijs en tot de rol en plaats van het onderwijs in de samenleving. Studenten leren om leerlingen te begeleiden in hun ontwikkeling als lid en medevormgever van de samenleving. Dit is niet alleen gericht op omgangsvormen en waarden en normen, maar ook op het begrijpen van de samenleving als resultaat van historische, culturele en sociale processen (Geerdink et al., 2015).

Persoonsvorming

Bij ‘persoonsvorming’ gaat het erom de studenten een beroepsidentiteit te laten ontwikkelen waarin de eigen kwaliteiten en passies een plaats krijgen. Studenten leren (onder andere via de schoolvakken) leerlingen te begeleiden in het ontdekken van hun passies, identiteit, drijfveren (Geerdink et al., 2015).

Evaluatie

Onderstaand stuk scherpt onze visie aan. We brengen in kaart welke aanpassingen we hebben gedaan en wat we kunnen verbeteren op het niveau van de visie.

Succesvol studeren Evaluatie Het aantal studenten dat instroomt is toegenomen in het afgelopen schooljaar. Het aantal studenten dat succesvol studeert in de propedeusefase is ook toegenomen. Het percentage studenten met een migratie-achtergrond stijgt, maar nog niet zoals we zouden willen. In de deeltijdopleiding zijn we het onderwijs in grotere eenheden gaan aanbieden en zijn we gespreid gaan toetsen (i.p.v. in toetsweken). In eerste instantie haalden de studenten meer studiepunten, maar percentueel stroomden er niet méér studenten door naar het tweede jaar. We hebben daarop het onderwijs van twee avonden, naar een dag en een avond verplaatst. Dit resulteerde in een hogere doorstroom naar leerjaar 2. We zien een stijging van de tevredenheid van studenten wat betreft studielast en studiebegeleiding (NSE Deeltijd, 2018). Het studierendement van de voltijdopleiding steeg onder andere door de concurrentie tussen toetsen te verlagen door de theorietoetsen en opdrachten van elkaar te scheiden en de theorietoets vlak na de lessen te plannen.

Verbeterpunten*

  • Met het paboteam werken aan afstemming en professiona-lisering rond het opleiden voor een grootstedelijke context.
  • Doorstroomprogramma mbo-hbo inzetten ter verhoging van de instroom van met name Rotterdamse studenten.

Samenwerking werkveld Evaluatie We zien een stijging van de tevredenheid rond het leren op de werkplek (NSE Voltijd, 2018). We zijn trots op de gerealiseerde samenwerking binnen Opleidingsschool Boss po en de positieve beoordeling door de NVAO.

Verbeterpunten**

  • Een balans creëren tussen flexibiliteit en kwaliteit in de deeltijdopleiding, waarbij we belang hechten aan het leren in een sociale setting en voldoende tijd voor studenten om tot leren te komen.

Voor de komende jaren hebben we een systeem van monitoring ontworpen om een goede implementatie van het nieuwe curriculum te waarborgen. Zo scherpen we ons programma voortdurend aan.