Didactisch concept

Standaard 1

We bieden studenten in samenwerking met het werkveld een krachtige, contextrijke leeromgeving waarbij we aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij en het beroepenveld. In de afgelopen jaren hebben we met een dertigtal scholen in Opleidingsschool Boss po de samenwerking geïntensiveerd. We zorgen ervoor dat studenten alle facetten van het leraarsberoep leren kennen en ontwikkelen.

Daartoe laten we hen gedurende de opleiding de complete beroepstaak oefenen in eenvoudige onderwijssituaties in leerjaar 1, uitgebouwd naar meer complexe situaties in leerjaar 4. Ondersteunend aan het contextrijk leren maken we gebruik van elektronische leeromgeving Moodle die het leerproces van de studenten ondersteunt bij de voorbereiding en verwerking van curriculumonderdelen.

Kwalificatie

We nemen de landelijk vastgestelde bekwaamheids-eisen (Ministerie van OCW, 2017) en de kennisbases (10voordeLeraar, 2018) als uitgangspunt voor ons onderwijs. We hebben een niveauopbouw in de bekwaam-heidseisen aangebracht die bestaat uit het steeds complexer worden van de onderwijssituatie waarin de student zijn kennis en kunde toont. Dit leidt ertoe dat studenten aan het eind van de opleiding startbekwaam zijn. Volgens de principes van het constructive alignment hebben we de gewenste leerresultaten op leerjaar-, thema-/deel- en cursusniveau vastgesteld. We stellen de studenten in staat om leeractiviteiten uit te voeren die daarmee in lijn zijn en beoordelen vervolgens of hun prestaties de beoogde leerresultaten omvatten (Biggs & Tang, 2011).

Socialisatie

We streven naar een verbindende aanpak van opleiding en werkplek waarbij de grootstedelijke beroeps-context centraal staat om studenten geleidelijk te laten ingroeien in het beroep. Studenten leren deel uit te maken van en samen te werken met het basisschoolteam op hun werkplek. Het curriculum op de opleiding dient als voorbereiding en onder-steuning van het leren in die beroepscontext (Onstenk, 2015). De continue beweging van het ophalen van kennis op de opleiding, het combineren van deze kennis met vaardigheden in de praktijk en het meenemen van deze ervaringen naar de opleiding, versterkt het leren.

Persoonsvorming

De professionele identiteitsvorming van de student speelt een rol in alle onderdelen van de opleiding. Belangrijk daarbij is: ‘Wie ben ik als leerkracht?’ Inzicht in hun professionele identiteit zorgt ervoor dat studenten hun handelen als leraar kunnen verantwoorden en er een eigen invulling aan kunnen geven. We vinden het belangrijk dat onze aanstaande leerkrachten zich staande kunnen houden in de dynamiek van samenleving en onderwijs, blijven leren en hun eigen richting kunnen bepalen. We stimuleren een growth mindset (Dweck, 2006), waarbij we studenten leren dat ze hun capaciteiten, mens- en wereldbeeld kunnen ontwikkelen en dat zij grip hebben op die ontwikkeling.

Evaluatie

Succesvol studeren Evaluatie We hebben het curriculum geactualiseerd met het werken met de landelijk vastgestelde bekwaamheidseisen en de Dublin descriptoren. Door ons te baseren op de landelijke kennisbases voor het basisonderwijs voldoen we als pabo aan de eisen die vakgenoten hebben gesteld (o.a. peer review met andere pabo's). Met interne en externe benchmarking hebben we een vergelijking gemaakt met curricula van andere opleidingen. We zijn van mening dat met dit nieuwe curriculum de beoogde eindkwalificaties worden geborgd. Naast de reguliere Kwaliteitszorgcyclus evalueren we bij de invoering van het nieuwe voltijdcurriculum extra op voor ons belangrijke thema’s. De opbrengsten van de eerste evaluaties zijn direct gebruikt bij de groep studenten die in februari aan de opleiding begint.

Verbeterpunten

  • Belangrijkste thema’s, waaronder formatief evalueren, uit de visie integreren in handelen van docenten. De thema’s zijn onderwerp van scholing op Pabodagen.

Samenwerking werkveld Evaluatie Samen opleiden blijkt succesvol (werkveldenquête van 2018-2019, NSE van 2018): scholen benaderen ons om aan te sluiten in deze, of een nieuw op te richten Opleidingsschool. In de werkveldenquête onderscheiden schoolleiders, school-, en instituutsopleiders zich positief ten opzichte van andere vormen van samenwerking tussen de Pabo HR en basisscholen.

Verbeterpunten*

  • We willen met alle samenwerkende scholen in de komende jaren samen gaan opleiden. In voorbereiding daarop professionaliseren we in de komende tijd alle begeleiders.
  • De komende jaren willen we het verbinden van leermogelijkheden op de school aan de doelen van studenten verder ontwikkelen. Instituuts- en schoolopleiders hebben daar een belangrijke rol in.
  • We betrekken het werkveld bij de ontwikkeling van het curriculum door gezamenlijke studiedagen te organiseren in het kader van samen opleiden. We koppelen terug wat we met de input doen.
  • We willen ervoor zorgen dat studenten met verschillende schoolcontexten in aanraking komen (bijvoorbeeld in de grootstedelijke context, in het speciaal (basis)onderwijs) en dat zij met hun begeleiders hun bekwaamheden kunnen ontwikkelen in de specifieke context van de school.

Peer review Vanuit alle vakgroepen nemen docenten deel aan het peer-reviewprogramma van 10 voor de leraar waarin het gesprek wordt gevoerd over de implementatie en toetsing van de kennisbases binnen het curriculum. De opbrengsten worden binnen de vakgroepen gedeeld en verwerkt en zijn onderwerp van gesprek in de tweejaarlijkse gesprekken die het MT voert met docenten.