Opleidingsprogramma

Standaard 2

In ons opleidingsprogramma combineren we de opleiding op de Pabo HR met het leren op de werkplek. We willen de kernopgaven evenwichtig aandacht geven. Dat vraagt enerzijds om structuur en een duidelijk onderwijsprogramma, en anderzijds ruimte voor de talenten van studenten. De eindkwalificaties staan vast, de weg ernaar toe kan variëren: we bieden de studenten verschillende opleidingsvarianten, routes, een leeftijdsspecialisatie, een keuze voor oriëntatiestages

in het speciaal (basis)onderwijs en twee vakprofileringen vanaf leerjaar 3 aan. Op cruciale momenten in de opleiding (propedeuse en afstuderen) toetsen we alle studenten op dezelfde wijze. Ook de landelijke kennistoetsen zijn voor alle varianten gelijk. We staan een actieve inzet van studenten en docenten voor en richten het onderwijs zo in dat we met en van elkaar kunnen leren.

Kwalificatie

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit thema’s (voltijd) of delen (deeltijd) per leerjaar, waarbinnen concepten worden aangeboden en getoetst in samenhangende onderwijs-eenheden. Er is verbinding tussen de onderwijsinhoud en het werkplekleren en de ontwikkeling van de professionele identiteit van de student. Deze krijgt vorm in het stagedossier. De student verbindt (onder andere met de Koppelkaart) met behulp van zijn begeleiders, vakdocenten en medestudenten de theorie aan de praktijk en andersom, en neemt ontwikkelstappen. Zo stimuleren wij het onder-zoekend vermogen van studenten. Wij leren studenten om onderzoek te doen en te gebruiken op klas- of school-niveau. Er is een structurele samenwerking met de basis-scholen op het gebied van onderzoeksbegeleiding.

Socialisatie

Studenten leren op verschillende manieren over en van het leraarsberoep. We dagen hen uit om in de gemeenschap van studenten en docenten tijdens lessen, stages, excursies en internationale uitwisselingsactiviteiten, het beroep van leerkracht ten volle te leren kennen en zich te verhouden tot hun rol naar de leerlingen en in de samenleving. Een belangrijke plek om het beroep te leren kennen is de basisschool zelf. Studenten leren door deel te nemen aan de dagelijkse gang van zaken op school, en leren in en van de schoolcontext in een groot-stedelijke omgeving. Zij nemen gedurende de opleiding steeds meer de regie over hun eigen leerproces.

Persoonsvorming

Tijdens bijeenkomsten onder leiding van begeleiders bij de professionele identiteitsvorming (PI-begeleiders, maar ook in de thema’s, tijdens werkvormen, in opdrachten en onderwijssituaties werken studenten continu aan hun professionele identiteitsontwikkeling. Hun ontwikkeling als leerkracht houden ze bij in het stagedossier. Studenten krijgen op deze manier steeds meer inzicht in wie zij zijn als leerkracht, wat zij willen en kunnen. We bieden keuze-mogelijkheden in minoren, leeftijdsspecialisatie, vakprofilering, praktijk-onderzoek en lio-stage. Zo kunnen de studenten hun talenten en kwaliteiten op eigen wijze ontwikkelen. We evalueren formatief. Door feedback krijgen zij inzicht in hun voortgang op de bekwaam-heden en met behulp van feed forward en feed up kunnen zij zich verder ontwikkelen.

Evaluatie

Succesvol studeren Evaluatie Met behulp van extra evaluaties die we uitvoeren voor een goede ontwikkeling van de curricula kunnen we tijdens de implementatie bijsturen. Uit de eerste evaluaties blijkt dat de manier van werken rond de bekwaamheidseisen en met onderwijssituaties om oefening vraagt. De evaluaties hebben geresulteerd in een duidelijkere inrichting van Moodle, het aanpassen van een summatieve toets in leerjaar 2 en een scherpere afstemming tussen doelen, lesinhouden en toetsvorm. In de NSE van 2017 zagen we dat de studenten niet helemaal tevreden waren over hun wetenschappelijke vaardigheden. Meer aandacht in leerjaar 1 en 2 voor onderzoeksvaardigheden in het deeltijdcurriculum heeft er mogelijk toe bijgedragen dat de tevredenheid is gestegen.

Verbeterpunten*

  • We willen tegemoetkomen aan de verschillen tussen studenten. We blijven investeren in het activeren van studenten om de regie te nemen over hun eigen leerproces.
  • Met betrekking tot voorbereidende opdrachten in Moodle** lukt nog niet altijd wat we beogen. Dit zullen we onder de aandacht van docenten brengen.
  • Tijdens de PI-bijeenkomsten wordt doelgericht gewerkt aan de professionele identiteitsvorming van studenten. Docenten kunnen aangeven hoe ze dit aandacht geven tijdens vaklessen. We willen dat nog explicieter gaan doen.
  • We willen docenten van de verschillende thema’s/delen beter met elkaar laten afstemmen over de doelen en onderwijsinhoud.

Samenwerking werkveld

Evaluatie We hebben gezien dat scholen voor speciaal (basis)onderwijs ondervertegenwoordigd waren in het aanbod van leerwerkplekken voor studenten. We zijn daarover met besturen in overleg.

Verbeterpunten***

  • We willen de lessen op de opleiding en opdrachten op de werkplek duidelijker koppelen. Heldere informatie voor alle betrokkenen kan hierbij helpen, bijvoorbeeld over de oriënterende stage aan het begin van leerjaar 1.
  • Het gebruik van de Koppelkaart door de begeleiders op de scholen is nieuw en het blijkt moeilijk te zijn om de stappen te volgen in de gesprekstijd. Zodoende wordt de Koppelkaart nog niet altijd gebruikt. We gaan in de scholing voor school- en instituutsopleiders onderzoeken waar dit aan ligt en dit aandacht geven zodat het instrument goed gebruikt gaat worden