Kwaliteitszorg

Standaard 1 en 2

We zijn voortdurend bezig met de verbetering en borging van de kwaliteit van de opleiding. We hanteren een standaardstructuur van kwaliteitsmetingen binnen alle lagen van de organisatie en verbinden de uitkomsten van de metingen met verbeterplannen.

We volgen de PDCA-cyclus (Plan, Do Check, Act) (IVL-Handboek Kwaliteitszorg, 2019). Kwaliteitszorg heeft zowel betrekking op het opleidingsprogramma, als op de omgang met personeel en opleidingsspecifieke voorzieningen.

Kwaliteitszorg

De kwaliteit van de opleiding wordt gevolgd en verbeterd door systematisch verschillende onderwijsevaluaties uit te voeren. We genereren en gebruiken zowel kwantitatieve gegevens als kwalitatieve gegevens. Kwantitatieve gegevens zijn cursusevaluaties, docent-evaluaties, periode-evaluaties, NSE-uitkomsten, werkveldenquêtes en toetsen. Kwalitatieve gegevens worden verzameld door panelgesprekken op de basisscholen te voeren met alle studenten en het opleidingsteam, in stuurgroepvergaderingen en beroepenveldcommissie. De jaarcoördinatoren voeren iedere periode een evaluatiegesprek met klassenvertegenwoordigers. De opbrengst wordt gedeeld met het MT en eventuele vervolgacties worden via de curriculumcommissie, naar de cursusbeheerders dan wel vakgroepen uitgezet en wordt teruggekoppeld naar studenten. Ook de Opleidingscommissie heeft een actieve rol in de kwaliteitszorg.

Kwaliteit van docenten

Ons docententeam bestaat uit 72 docenten die allen voldoende gekwalificeerd zijn. Docenten dienen 10% van de werktijd te besteden aan professionalisering waarvan een deel kan worden ingevuld met zelfgekozen activiteiten en een deel wordt besteed aan vastgestelde onderwerpen. In de afgelopen jaren was dat onderzoeksbegeleiding, blended learning, constructive alignment, growth mindset en samen opleiden. In het huidige jaar is dat BKE- of SKE-scholing, formatief evalueren en lesgeven in de grootstedelijke context. Het MT hanteert een gesprekscyclus waarbij er jaarlijks twee gesprekken zijn met iedere docent: een planning- en evaluatiegesprek waarvoor de input een zelfevaluatie is en een beoordelingsgesprek waarvoor de input docent- en cursusevaluaties zijn.

Kwaliteit opleidingspecifieke voorzieningen

In de evaluaties van thema 1 en 2 wordt Moodle, de electronische leeromgeving voor het deeltijdcurriculum en het nieuwe voltijdcurriculum, genoemd als een van de sterke punten. Over praktische zaken worden studenten geïnformeerd via HINT. Via Osiris kunnen studenten notities van coachingsgesprekken, cursusbeschrijvingen en studieresultaten zien, en in cumlaude worden verslagen ingeleverd. De onderwijswerkplaats is de plek waar docenten en studenten onderwijsverrijkend lesmateriaal kunnen bekijken en lenen. Er wordt voortdurend nieuw materiaal aangeschaft om dienstverlenend te kunnen zijn aan het onderwijs.

“De opleiding heeft een structurele verbetercyclus voor het programma, de kwaliteit van docenten en de opleidingsspecifieke voorzieningen.” (AMC Audit 2017)

Evaluatie

Rondom kwaliteitszorg hebben we in de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren van de beschikbaarheid en toegang tot de lesroosters en toetsroosters, onder andere via elektronische voorzieningen. Dit heeft ertoe geleid dat studenten betere informatie ontvangen over hun studievoortgang, dat het resultaat op toetsen tijdig bekend is en dat studenten meer tevreden zijn over de studieroosters (NSE 2018). Ook hebben we gewerkt aan het verbeteren van de informatievoorziening naar studenten over de uitkomsten van evaluaties en verbeteringen in ons opleidingsprogramma. Dit is terug te zien in verhoogde scores op het punt Kwaliteitszorg’ in de NSE (2018). De kwaliteit van docenten wordt over het algemeen goed gewaardeerd door studenten. Met name de inhoudelijke deskundigheid, de didactische kwaliteit, de kennis over de beroepspraktijk en de betrokkenheid bij studenten scoren goed (NSE, 2018). Met betrekking tot de kwaliteit van opleidingsspecifieke voorzieningen zijn de scores op de NSE (2018) erg goed. Dit komt onder andere door het opnieuw (en met succes) opzetten van de onderwijswerkplaats. Dat de onderwijswerkplaats zeer gewaardeerd wordt, blijkt uit de stijging van het aantal uitleningen tussen 2017 en 2020.

Verbeterpunten*

  • We hebben momenteel te maken met een lokalentekort waardoor de goede roostering van lessen onder druk komt te staan. Het bedrijfsbureau en het MT zijn hierover in gesprek.
  • We zouden meer werkplekken voor studenten willen hebben en het Atrium zodanig inrichten dat het meer geschikt wordt als werkplek.
  • Momenteel wordt docentuitwisseling met en detachering naar het basisonderwijs mogelijk gemaakt en gestimuleerd. Enkele docenten maken hier gebruik van. Hier zouden we verder in willen gaan door alle docenten een uitwisseling met de praktijk te laten doen en dit onderwerp onderdeel te laten zijn van de gesprekscyclus.