Studenten

Studenten uit verschillende leerjaren en opleidingsvarianten zijn bij elkaar gekomen op een door studentleden van de Opleidingscommissie georganiseerde pizza-avond. Op deze avond zijn de studenten met elkaar het gesprek aangegaan over wat voor hen kenmerkend is voor de Pabo HR. We hebben ervoor gezorgd dat studenten op vrijwillige basis hun

ervaringen met ons en elkaar konden delen. De opbrengst van deze gezellige avond is samengevat in de volgende onderwerpen: ‘kwaliteit’, ‘toetsing en studielast’ en ‘begeleiding’. Daarnaast was er nog een tafel waaraan gediscussieerd is wat kenmerkend is voor de Pabo Hogeschool Rotterdam. Dat is terug te vinden in: ‘Typisch Pabo HR’.

Kwalificatie

Praktijkgericht studeren wordt als prettig ervaren. De lesstof die wordt aangeboden op de Pabo HR sluit goed aan op de stage. Daarnaast wordt er ook veel aandacht geschonken aan het reflecteren op het handelen tijdens de stagedagen. Er is een goede mix van verschillende werkvormen tijdens de lessen en in de verwerking van de leerstof. De docenten worden als vakbekwaam ervaren. Enkele verbeterpunten zijn dat studenten te weinig studieplekken ervaren om rustig te kunnen werken en zich voor te bereiden op toetsen. De duo-stage in leerjaar 1 wordt als lastig ervaren en daarnaast is er vraag naar meer stageweken met het oog op het uitvoeren van opdrachten en persoonlijke ontwikkeling.

Toetsing en studielast

De studenten zien graag binnen de opdrachten dat er meer wordt gekeken naar de kwaliteit dan naar de kwantiteit. Ze hebben nu het gevoel dat ze veel opdrachten met dezelfde elementen daarin moeten aanleveren. De studenten uit het eerste leerjaar zijn tevreden over het feit dat er in het nieuwe curriculum minder toetsen zijn. Ook zijn zij tevreden met het eindgesprek in de stage in plaats van een schriftelijk portfolio. De studenten zijn ook wel kritisch op het nieuwe curriculum. Tijdens de lessen wordt ervaren dat er meer tijd gaat naar het presenteren van de lesstof naar elkaar en naar het reflecteren, dan naar het werkelijk aanbieden van de lesstof door de docent.

Begeleiding

Een eenmalig bezoek aan de werkplek door de instituutsopleider, soms in het begin van de stageperiode, geeft studenten het gevoel dat hun ontwikkeling niet goed wordt gezien. Ook worden er verschillen ervaren tussen de verschillende instituutsopleiders, en ontbreekt een eenduidige aanpak. Studenten zijn erg te spreken over de kwaliteit van de begeleiding die ze krijgen. Zij worden benaderd als toekomstige collega’s en kunnen altijd met hun problemen bij docenten terecht. De docenten stimuleren de ontwikkeling van studenten door hun eigen praktijkervaringen te delen. De PI-begeleiders (van de bijeenkomsten rondom de professionele identiteitsvorming) zijn zeer betrokken bij de ontwikkeling en voortgang van hun studenten en worden gezien als een fijn, centraal punt om op terug te vallen.

Typisch Pabo HR

Aan de studenten is gevraagd wat ze echt kenmerkend vinden aan de Pabo HR. Op deze vraag zijn veel diverse soorten antwoorden gegeven. Studenten zijn blij met de keuzemogelijkheid tussen de verschillende studieroutes en vakken die je uit je comfortzone halen, zoals zingen en toneel. Voor al deze vakken zijn er in de Onderwijswerkplaats talloze materialen te vinden die je kunt inzetten om lessen te verrijken. Mede door dit soort vakken en alle andere activiteiten die op de pabo worden georganiseerd (zoals feestjes, kamp en studiereizen) wordt er een gevoel van saamhorigheid gecreëerd. Het voortdurend reflecteren wordt studenten af en toe te veel. Het informele contact met docenten is heel prettig. De docenten zorgen ervoor dat de studenten helemaal in de belevingswereld van de kinderen komen in de leeftijdsgroep die centraal staat in de betreffende onderwijsperiode. Samenvattend kunnen we zeggen dat voor onze studenten de Pabo HR gekenmerkt wordt door een goede sfeer en saamhorigheid.